• Oosteinderweg 6
  • 1981 AP Velsen-Zuid
  • 06-49240064
  • Van Hallstraat 81
  • 1051 HA Amsterdam

Blog van Luister je vrij!

augustus 2014 door Monique

8 Gevolgen van middenoorontsteking

Middenoorontstekingen hebben verschillende gevolgen voor ons functioneren, vooral wanneer veelvuldig optredend in de leeftijd tussen 0 en 4 jaar.

  1. Oorontsteking duidt op overgevoeligheid, niet willen/kunnen luisteren. Vaak gaat een oorontsteking gepaard met een andere overgevoeligheid zoals allergie of heftige emotionele omstandigheden. Kinderen met een overgevoelig stelsel zullen zichzelf beter moeten beschermen tegen teveel prikkels. Het lichaam kan dan reageren met een oorontsteking om zo af te schermen voor teveel prikkels via het oor welke dan ook een emotionele en sociale afscherming biedt.
  2. Tijdelijk gehoor verlies. Een oorontsteking maakt dat het middenoor vol zit met vocht of pus. Het trommelvlies kan niet optimaal werken en geluid opvangen wat een gehoorverlies van maximaal 60 dB oplevert. Wanneer de ontsteking verdwenen is en het oor weer kan functioneren is het gehoorverlies weer verdwenen.
  3. Atrofiëren spiertjes in het midden oor. Wanneer het middenoor langdurig met grote regelmaat gevuld is met vocht of pus is er geen beweging mogelijk van de drie gehoorbeentjes en de daaraan verbonden spiertjes m. stapedius en m. timpanus. Wanneer spieren langere tijd niet actief zijn atrofiëren deze, worden dunner (denk maar aan een been die 6 weken in het gips heeft gezeten).  De gehoorspiertjes zorgen ervoor dat we het geluid kunnen reguleren. De m. timpanus reguleert de mate van aanspanning van het trommelvlies wat te maken heeft met een eerste filtering van binnenkomend geluid. De m. stapedius reguleert de aanspanning van het ovale venster (naar binnenoor) wat te maken heeft met bescherming van het binnenoor.
  4. Wisselend controle over geluid. Wanneer de ontstekingen meerdere malen in korte tijd (bijvoorbeeld 4 keer in een jaar) voorkomen geeft dit een wisselend gehoor. Dit kan heel verwarrend zijn ten aanzien van het verwerken van informatie wat kan aanvoelen als het verlies over de controle. 
  5. Gedrag. Door het wisselend wel en niet goed horen en minder goed kunnen reguleren van geluid kunnen kinderen vaak wispelturig of zelfs vervelend worden. De omgeving gelooft vaak niet dat het kind niet goed hoort, want gisteren hoorde hij het nog wel. Tijdens de vroege ontwikkeling geeft een wisselende informatie opname en verwerking een instabiliteit in het gedrag
  6. Concentratie en aandacht. Kinderen die veelvuldig op vroege leeftijd met middenoorontstekingen hebben gelopen horen wel weer goed, maar de functie van het focussen, reguleren van geluid is verstoord. Dit heeft rechtstreeks gevolgen voor concentratie en aandacht. Het kind kan niet meer goed luisteren of het luisteren heeft niet goed kunnen ontwikkelen.
  7. Effect op evenwicht. Vooral bij eenzijdige oorontstekingenzijn de effecten zichtbaar in bewegen dat er effecten zijn op het evenwicht. Soms is er sprake van duizeligheid of misselijkheid. Het evenwichtsorgaan is een onderdeel van het oor. Geluidsprikkels beïnvloeden hierdoor het evenwicht en hiermee de sturing van de motoriek. Zo ook kan beweging invloed hebben op ons luisteren.
  8. Spraak/taal ontwikkeling. Voor het ontwikkelen van een goede uitspraak en taal is een goed gehoor en vooral luisterhouding nodig. Men leert praten door te luisteren naar andere mensen en zichzelf en dan te reproduceren. De manier van spreken is altijd de manier van luisteren.

Het middenoor is meer dan alleen een doorgeefluik van geluid van buiten naar binnen. Het is een essentieel orgaan voor het bepalen van onze communicatie, ons gevoel van welzijn en het beïnvloeden van lichaamsbewegingen.

Soms zijn veelvuldige midden oor ontstekingen de oorzaak van grotere problemen op latere leeftijd. De oren hebben niet meer goed leren functioneren. Maar gelukkig kunnen spieren getraind worden om krachtiger en beter te werken.
Die training kunnen wij bieden met ‘earbics’.

Herken je bovenstaande punten of heb je meer vragen, laat het mij weten in het commentaarveld hieronder.
Voor meer persoonlijke vragen kan je via het contactformulier contact opnemen

PS: Deel dit artikel met jouw netwerk, door op de Facebook, LinkedIn, Twitter  share-knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Je kan natuurlijk ook de facebook pagina van Tomatis IJmuiden leuk vinden, zodat je helemaal op de hoogte blijft.

 

comments powered by Disqus

Oudere berichten:

Wat is de Tomatis methode

Laatste nieuws

Verhuisd!

Het heeft even wat voeten in de aarde gehad. Door alle technische ontwikkelingen bij Tomatis en mijn eigen voorkeuren heb ik besloten om de praktijk IJmuiden voort te zetten op een andere locatie in dezelfde gemeente. Deze is iets kleiner en helemaal wat ik kwalitatief kan en moet bieden. Het sluiten van de logopedie praktijk in 2017 en de opkomst van de mobiele apparatuur maakten een grote ruimte overbodig. Bovendien werd het na 22 jaar tijd om eens alle materialen te schiften en te vernieuwen. lees verder...

Tomatis Luistertherapie bestaaat 20 jaar!

Luistertherapie met mobiele apparatuur

Kon in het verleden de therapie alleen in de praktijk gegeven worden, nu echter is de techniek voortgeschreden en bestaat er mobile apparatuur. De mobiele Talks Up geeft u de mogelijkheid luistertherapie THUIS te volgen lees verder...

Ontvang GRATIS "Oefeningen voor optimaal luisteren" door je aan te melden voor de nieuwsbrief




Testimonial

Het toepassingsgebied voor Tomatis luistertraining is zeer gevarieerd gezien de werking op een groot gebied in het centrale zenuwstelsel en de psyche. Dit Tomatis instituut 'beperkt' zich tot pedagogische-, motorische- en logopedische gebieden. Er zijn nog meer mogelijkheden, zoals het leren van vreemde talen, training voor muziek (instrumantaal) en zang, en psychiatrische toepassingen.

TOMATIS
locatie Velsen - Oosteinderweg 6 - 1981 AP Velsen-Zuid tel. 06-49240064
locatie Amsterdam Van Hallstraat 8 1- 1051 HA Amsterdam