• Oosteinderweg 6
  • 1981 AP Velsen-Zuid
  • 06-49240064
  • Van Hallstraat 81
  • 1051 HA Amsterdam

Blog Tomatis IJmuiden

september 2014 door Monique

Onderzochte effecten van luistertherapie:

"Niemand is dover dan hij die niet luistert" Alfred A. Tomatis

Deze wetenschap is gebaseerd op onderzoek en bevindingen van de Franse KNO-arts professor Alfred A. Tomatis. Hij ontdekte dat een verandering in de hoor- of luistervaardigheden van de mens, automatisch veranderingen in de stem, lichaam en geest tot gevolg heeft. Zijn ontdekkingen werden in 1957 wetenschappelijk geaccepteerd door de Wetenschappelijke Academie van Parijs en vastgelegd in 3 Tomatis-wetten:

  1. Een stem bevat slechts die frequenties, die het oor waarneemt.
  2. Geeft men het oor de mogelijkheid, niet of niet correct waargenomen frequenties weer goed te horen, dan verschijnen deze frequenties ook weer in de stem, direct en onbewust.
  3. De over een bepaalde periode voortdurende herhaalde akoestische stimulatie brengt een blijvende verandering van het gehoor en de spraak tot stand.

Uit zijn onderzoeken volgt verder dat:

  1. Elke verandering van de stem nauw samenhangt met een psychische gedragsverandering.
  2. Er een samenhang tussen stem en stemming en ook met het gevoelsleven bestaat.
  3. De stem fungeert als spiegel van alle psychologische processen.
  4. Slecht luisterende mensen zich steeds meer terugtrekken, levenszin verliezen, eerder vermoeid raken en concentratieproblemen hebben.
  5. Beweging, ritme en (lichaams)houding altijd met het gehoor- en evenwichtsorgaan zijn verbonden.
  6. Het gehoor- en evenwichtsorgaan het vegetatieve zenuwstelsel beïnvloedt en op de ademhaling, hart, bloedvaten en het spijsverteringsysteem werkt.
  7. Een goed luisterend oor een voorwaarde is voor persoonlijke groei.

De meest recente onderzoeken waren en zijn vooral gericht op wat geluid doet met de werking in de hersenen. Moderne technologieën maken het nu beter mogelijk om de verwerking van geluid in onze hersenen en ons lichaam te onderzoeken en daarmee leren te begrijpen.
Momenteel wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan via EEG opnames van geluid van de hersenstam naar de codering in de cortex

Scientific validation of the Tomatis® Effect : EEG recordings of sound from brainstem to cerebral cortex encoding – University of Barcelona 2014

Wat gebeurt er in de hersenen als je muziek luistert?

Dr Scherder legt het heel mooi uit in de volgende video opname: filmpje


Workshop voor professionals 'Wat is luisteren: de audio-vocale lus'

De eerste workshop gaat in oktober plaats vinden in Haarlem! Het is daarna mogelijk om op verzoek op locatie deze workshop te verzorgen. Heb je ideeën of vragen, stel ze hieronder in het commentaarveld of stuur een email info@tomatis-ijmuiden.nl.

In deze workshop voor logopedisten en S.I. professionals laat ik een nieuwe kijk op auditieve verwerking zien, horen en ervaren. Logopedisten werken nu met instrumenten die niet altijd het gewenste resultaat geven op het gebied van auditieve verwerking. 

Deze workshop opent je belangstelling om te zoeken naar een nieuwe manier van werken en gebruik te maken van al of niet bewerkte muziek.

Daarbij komt de audio-vocale lus aan bod. Je wordt bekwaam gemaakt in het gebruik van een nieuw ontwikkeld instrument: 'the Forbrain' 

Zaterdag 11 oktober  10.00 - 13.00 te Haarlem
Aanmelden kan via info@tomatis-ijmuiden.nl
Kosten: slechts € 25,-   
Werk je met meerdere personen in je praktijk/instelling dan mogen deze gratis mee!!

Lezing: ‘Een open oor, een open wereld’

Voel jij of je kind zich opgesloten in een eigen wereld? Is dit permanent aanwezig zoals bij autisme of pdd-nos? Of komt dat door een tijdelijke situatie van bijvoorbeeld stress, depressie of bun-out? Via het oor kan je je weg naar de wereld weer openen. Hoe dat te werk gaat kan je horen en ervaren op deze gratis informatie bijeenkomst.

De informatie wordt gegeven door middel van uitleg en proef luisteren

Zaterdag 11 oktober 14.00 tot 16.00 uur te Haarlem
Aanmelden kan via info@tomatis-ijmuiden.nl
Kosten: gratis

Wil je een workshop of lezing bij jou in de buurt of voor een groep professionals om jou heen?
Dat kan!
Welke informatie zou je dan willen krijgen?
Waar ligt jouw frustratie betreffend het werken met kinderen?
Wat heb je zelf al geprobeerd, zonder een bevredigend resultaat?

Beschrijf hieronder jouw antwoorden van bovenstaande vragen, zijn er misschien veel overeenkomsten bij verschillende behandelaars?

Je kan natuurlijk ook de facebook pagina van Tomatis IJmuiden leuk vinden, zodat je helemaal op de hoogte blijft.

 

comments powered by Disqus

Oudere berichten:

Wat is de Tomatis methode

Laatste nieuws

Verhuisd!

Het heeft even wat voeten in de aarde gehad. Door alle technische ontwikkelingen bij Tomatis en mijn eigen voorkeuren heb ik besloten om de praktijk IJmuiden voort te zetten op een andere locatie in dezelfde gemeente. Deze is iets kleiner en helemaal wat ik kwalitatief kan en moet bieden. Het sluiten van de logopedie praktijk in 2017 en de opkomst van de mobiele apparatuur maakten een grote ruimte overbodig. Bovendien werd het na 22 jaar tijd om eens alle materialen te schiften en te vernieuwen. lees verder...

Tomatis Luistertherapie bestaaat 20 jaar!

Luistertherapie met mobiele apparatuur

Kon in het verleden de therapie alleen in de praktijk gegeven worden, nu echter is de techniek voortgeschreden en bestaat er mobile apparatuur. De mobiele Talks Up geeft u de mogelijkheid luistertherapie THUIS te volgen lees verder...

Ontvang GRATIS "Oefeningen voor optimaal luisteren" door je aan te melden voor de nieuwsbrief




Testimonial

Het toepassingsgebied voor Tomatis luistertraining is zeer gevarieerd gezien de werking op een groot gebied in het centrale zenuwstelsel en de psyche. Dit Tomatis instituut 'beperkt' zich tot pedagogische-, motorische- en logopedische gebieden. Er zijn nog meer mogelijkheden, zoals het leren van vreemde talen, training voor muziek (instrumantaal) en zang, en psychiatrische toepassingen.

TOMATIS
locatie Velsen - Oosteinderweg 6 - 1981 AP Velsen-Zuid tel. 06-49240064
locatie Amsterdam Van Hallstraat 8 1- 1051 HA Amsterdam